Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü dolayısıyla Malatya’da düzenlenen toplantıda halk sağlığını ilgilendiren çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Malatya Veteriner Hekimler Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen programda konuşan Eroğlu zoonotik hastalıkların yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkların dünya genelinde toplum sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı.
“İnsan Hastalıklarının Yüzde 61’i Hayvanlardan Bulaşıyor”
Konuşmasında Covid-19 pandemisini hatırlatarak zoonotik hastalıkların küresel ölçekte nasıl etkiler doğurabileceğini ifade eden Ali Eroğlu, “Dünya genelinde tanımlanan yeni hastalıkların yaklaşık yüzde 60’ından fazlası hayvan kökenli. Her yıl ortaya çıkan beş yeni hastalıktan üçü doğrudan hayvanlardan insana geçiyor. Ayrıca gıda yoluyla bulaşan hastalıkların yüzde 95’i hayvansal ürünlerden kaynaklanıyor. Bu durum veteriner hekimliğin halk sağlığındaki rolünü bir kez daha ortaya koyuyor” dedi.
Eroğlu, hayvan sağlığının korunmasının doğrudan insan sağlığıyla bağlantılı olduğunu da ekleyerek önleyici veteriner hekimliğin önemini yineledi.
Kırım Kongo Uyarısı: “Geç Kalmaktan Korkmalıyız”
TVHB Başkanı Eroğlu’nun dikkat çektiği bir diğer önemli konu ise keneler aracılığıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi oldu. Hastalığın ilk olarak 2002 yılında Türkiye'de görüldüğünü 2003’te ise tanımlandığını aktaran Eroğlu, bugüne kadar 33 ilde vaka görüldüğünü belirtti.
"Bu yıl içinde yalnızca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle 15 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Keneler sadece bu hastalığı değil başka birçok zoonotik enfeksiyonu da taşıyor. Mücadelede en büyük risk geç kalmaktır. Bu yüzden keneden değil geç kalmaktan korkmalıyız" ifadelerini kullandı.