6 Şubat 2023’te meydana gelen ve “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Malatya’da yeniden yapılanma süreci hız kazanırken sanayi sektöründe iş yükü de gözle görülür şekilde arttı.

Malatya Özsan Sanayi Sitesi’nde yıllardır demircilik yapan Halil Karaaslan deprem sonrası siparişlere yetişemediklerini ancak en büyük sıkıntılarının usta ve çırak eksikliği olduğunu söyledi.

“Şehir Adeta Bir Şantiyeye Döndü”

Halil Karaaslan özellikle afet sonrası kent genelinde yeniden inşa çalışmalarının hız kazandığını ve sanayinin tüm kollarında olduğu gibi kendi sektörlerinde de işlerin artığını belirtti.

Demir doğrama, baca şapkası, güneş paneli altlığı, korkuluk ve kapı gibi ürünlere talebin yoğunlaştığını vurgulayan Karaaslan, “Şehir adeta bir şantiyeye döndü. Evler iş yerleri kamu binaları yeniden yapılıyor. Bizim işlerimiz ikiye üçe katlandı ama çalışacak insan bulamıyoruz” dedi.

Gençler Demirciliğe Sırt Çevirdi

Sektörde en büyük sorunlardan birinin çırak yetişmemesi olduğunu dile getiren Karaaslan, mesleğin gençler arasında artık cazip bulunmadığını belirtti. “Demircilik el emeği isteyen zanaatkârlık gerektiren bir meslek. Ama gençlerin ilgisi kalmadı. Kolay para kazanmak isteyen yeni nesil bu tür işlere mesafeli duruyor. Biz de birkaç kişilik mevcut ekibimizle yoğun talebe yetişmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Malatya’da Kaza Kurbanı Olan İki Hemşire İçin Hastanede Duygusal Tören Düzenlendi
Malatya’da Kaza Kurbanı Olan İki Hemşire İçin Hastanede Duygusal Tören Düzenlendi
İçeriği Görüntüle

Karaaslan’a göre malzeme temin etmekten çok işin yetişmesi için gerekli personeli bulmak bugün sanayicilerin en büyük sorunu. Sadece demirci esnafı değil marangozlar tesisatçılar ve inşaat ustaları da aynı problemle karşı karşıya. “İş var ama çalışacak insan yok” diyen Karaaslan meslek liselerine ve çıraklık eğitim merkezlerine daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurguladı.