Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Alper Durak tarımda devrim yaratabilecek bir yönteme dikkat çekti. Sıvı solucan gübresinin bitki gelişimini ciddi oranda artırdığını belirten Prof. Dr. Durak, bu yöntemin tarımsal verimlilikte en az yüzde 30 oranında artış sağladığını açıkladı. Durak, yöntemin dünyada henüz yaygınlaşma aşamasında olduğunu ancak potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Malatya Belediyesi’nden Kurban Bayramı Öncesi Eğitim Hamlesi Malatya Belediyesi’nden Kurban Bayramı Öncesi Eğitim Hamlesi

Toprak sağlığını artıran bu doğal gübreleme yönteminin özellikle organik tarımda önemli bir alternatif sunduğunu ifade eden Durak, mikrobiyal aktivitenin artmasıyla bitki köklerinin besin alım kapasitesinin güçlendiğini söyledi.

Yerli Üreticiden Bilimsel Destekli Gübreleme

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Kuyulu Mahallesi’nde solucan gübresi üretimi yapan çiftçi İlhan Aban, hem katı hem de sıvı formda üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Aban, bu üretimin tamamen bilimsel yöntemlere dayandığını vurgularken çiftliklerinde sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşım benimsediklerini söyledi.

Katı gübrenin kilogram fiyatını 15 TL sıvı formun litresini ise 150 TL’den satışa sunduklarını belirten Aban, son dönemde yerel üreticilerden gelen taleplerin arttığını ifade etti. Gübrenin doğal yapısı sayesinde hem toprağa zarar verilmediğini hem de daha sağlıklı ürünler elde edildiğini dile getirdi.