Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan TRB1 Bölgesi’nde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile kooperatif ve üretici birlikleri için önemli bir destek programı duyuruldu.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve Dünya Bankası finansmanıyla “Yeşil ve Kapsayıcı Kalkınma Hibe Desteği Programı”nı hayata geçirdi. Toplam bütçesi 28 milyon TL olan program ile çevreci ve kapsayıcı projelere ciddi destek sağlanacak.

Yeşil Dönüşüme Uyumlu Projelere Öncelik

Destek programı Avrupa Birliği’nin Yeşil Taksonomi Tüzüğü’ne uyumlu projeleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda desteklenecek projelerin iklim değişikliğiyle mücadele döngüsel ekonomiye geçiş veya biyolojik çeşitliliğin korunması gibi en az bir çevresel hedefle doğrudan bağlantılı olması gerekiyor. Program hem çevreye duyarlı üretimi teşvik ederken hem de sosyal kapsayıcılığı merkezine alıyor.

Tematik Odaklar Belirlendi

Fırat Kalkınma Ajansı’nın ilan ettiği destek programı üç ana tematik başlık altında şekillendi: sürdürülebilir tarım ürünlerinin işlenmesi ve markalaşması imalat ve yazılım sektörlerinde yeşil üretim süreçleri ve turizm alanında yeşil dönüşüm. Bu alanlarda faaliyet gösteren işletmeler ve kooperatifler çevreye duyarlı yatırımlarıyla programdan faydalanabilecek.

Kadınlar gençler ve kırılgan grupların yönettiği işletmelere ilave puan sağlanacak. Aynı şekilde kalkınmada öncelikli ilçeler olan 5. ve 6. kademe yerleşimlerden yapılan başvurulara da pozitif ayrımcılık uygulanacak.

İkizce'de 2.2 Milyar Liralık Arıtma Tesisi Projesinde Yüzde 40 Tamamlandı
İkizce'de 2.2 Milyar Liralık Arıtma Tesisi Projesinde Yüzde 40 Tamamlandı
İçeriği Görüntüle

Hibe Oranı Yüzde 90’a Kadar Çıkabiliyor

Program kapsamında mikro ve küçük ölçekli işletmelere yüzde 50 ila 75 kooperatif ve üretici birliklerine ise yüzde 75 ila 90 oranında hibe desteği verilecek. Destek tutarları 600 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişiyor. Proje süresi ise maksimum 12 ayla sınırlı olacak.

Başvurular 29 Ağustos 2025 tarihine kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden dijital olarak yapılabilecek. FKA yetkilileri bölgedeki tüm girişimcileri çevre dostu ve sürdürülebilir projelerle başvuru yapmaya davet ediyor.